Просто служіть (2)
26, п’ятниця квітень

«Хто з вас великим бути хоче, – нехай буде він вам за слугу» (Марка 10:43)

Пилат мав нагоду виправдати Ісуса у в неправдивому звинуваченні, але натомість він узяв умивальник і вимив руки. Його рішенням було не втручатися. І багато людей роблять так само. Але не Ісус. У ніч перед Своєю смертю Він узяв чашу з водою і омив ноги Своїм учням. Він навчав їх: «Хто з вас великим бути хоче, – нехай буде він вам за слугу» (Марка 10:43). Петро почав відмовлятися, оскільки миття ніг було обов’язком найнижчого слуги в сім’ях Близького Сходу, і він вважав, що Христос не повинен цього робити. Кетрін Маршалл пише: «Ми, учні, маємо бути слугами, я хочу наполягати разом з Петром» Але Ісус відповів йому: «Коли Я не вмию тебе, – ти не матимеш частки зо Мною» (Івана 13:8). Це приголомшлива думка. Якщо я не зможу повірити в таку велику любов до мене, якщо я не зможу прийняти Його вірою як свого Господа і Бога, якщо я не зможу повірити, що Він прагне для мене блага, тоді я не зможу мати спільності з Ним».

Це настільки суперечить світовій філософії, де всі хочуть керувати, і ніхто не хоче служити. Але бути подібним до Ісуса означає бути слугою, бо Він так нас вчить. Ніколи не ставте настільки високих цілей, щоб вони засліпляли вас і заважали бачити потреби оточуючих. Без серця слуги у вас виникне спокуса використати свій дар для особистої вигоди або звільнити себе від обов’язків, які ви вважаєте нижчими. Правда полягає в тому, що єдиний спосіб служити Богу – служити тим, кого Він любить.